Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου Περίληψη



Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1453, ήδη όμως από τον 13ο αιώνα η αυτοκρατορία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και από τους εχθρούς που της επιτίθονταν  αλλά και από τους Βενετούς που εκμεταλλεύονταν τα λιμάνια της.
Μέσα σε 200 χρόνια η ελληνική Χερσόνησος κατακτήθηκε από τους Τούρκους ολοκληρωτικά θα λέγαμε, με εξαίρεση τα Επτάνησα που βρέθηκαν στα χέρια των Βενετών και των Άγγλων.
Η περίοδος από την άλωση μέχρι την επανάσταση του 1821 ονομάζεται Τουρκοκρατία. Την περίοδο αυτή πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τα ορεινά για να κρυφτούν στην ουσία από τους Τούρκους ενώ πολλοί λόγιοι έφυγαν για την Ευρώπη.
Οι υπόδουλοι Έλληνες δεν αφομοιώθηκαν από τους Οθωμανούς  γιατί η Εκκλησία τους βοήθησε να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους, δηλαδή τη θρησκεία, τη Γλώσσα και την Παράδοση.
Από τον 16ο   μάλιστα  αιώνα η κατάσταση στις τουρκοκρατούμενες περιοχές βελτιώθηκε για τους Έλληνες γεγονός στο οποίο έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι Έλληνες της διασποράς, όσοι δηλαδή κατοικούσαν στην Ευρώπη..
Σημαντικά προβλήματα αντιμετώπισαν και οι υπόδουλοι στους Βενετούς. Με την πάροδο όμως του χρόνου οι τελευταίοι έγιναν πιο φιλικοί απέναντι τους και δεν ήταν σπάνιες οι φορές που παντρεύονταν μεταξύ τους ή συνεργάστηκαν και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου