Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

«Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;»

 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ!!!

 ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Κόρτσακ ήταν παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας που διακήρυξε και υπηρέτησε με πάθος το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία, το σεβασμό και την αγάπη. Μεταξύ άλλων ο Κόρτσακ ίδρυσε το 1911 το ορφανοτροφείο «Σπίτι του ορφανού» (Dom Sierot) στη Βαρσοβία, το οποίο στέγαζε ορφανά και εγκαταλελειμμένα Εβραιόπουλα. Εκεί ο Κόρτσακ εφάρμοσε για χρόνια πρωτοποριακές παιδαγωγικές μεθόδους, όπως την αυτό-οργάνωση των παιδιών, δημιουργώντας τη δική τους βουλή, δικαστήριο, εφημερίδα ακόμα και ραδιοφωνικό σταθμό. Στο «παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ» παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες του ορφανοτροφείου το 1942, όταν έχει πια μεταφερθεί στο εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας, όπου το φαγητό είναι πλέον σπάνιο, η επιθετικότητα αυξάνεται και όλοι θέλουν να επιβιώσουν. Ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου του Κόρτσακ, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους με το όνομα Άντζιο, θα αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη και θα τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του», όπως τα λέει. «Τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;»

Το έργο κλείνει με την διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού όπως τα εμπνεύστηκε ο Γιάνους Κόρτσακ χρόνια πριν διατυπωθούν και κατοχυρωθούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


 20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιού


 Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού είναι μια γενικά αποδεκτή συμφωνία ανθρώπινων δικαιωμάτων που αφορά τα παιδιά ολόκληρης της γης και ισχύει από το 1989.
Στις σκληρές μέρες, ωστόσο, που ζούμε τα αυτονόητα αυτά δικαιώματα καταπατώνται απροκάλυπτα με αποτέλεσμα να στερούνται εκατομμύρια παιδιά τροφή, στέγη, οικογένεια, ασφάλεια, επιβίωση.


Εμείς τα παιδιά , λοιπόν, χθες 20 Νοομβρίου 2015, φτιάξαμε ένα χρωματιστό παζλ από χαρτόνια για να μάθουν όλοι ότι ξέρουμε καλά ότι ...

                        ΕΧΟΥΜΕ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Σε τροφή σπίτι ασφάλεια παιχνίδι ξεκούραση χαρά υγεία και περίθαλψη
στην εθνικότητα τη θρησκεία την ταύτότητα
στην ελέυθερη σκέψη
στην ελεύθερη έκφραση λόγου
στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό 
στην ιδιωτική ζωή
στην επανένωση της οικογένειάς μας αν είμαστε παιδιά του πολέμου ή της προσφυγιάς 
στην προστασία αν είμαστε παιδιά με ειδικές ανάγκες
 και τελικά έχουμε δικαίωμα  στην


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου Βελεστινλή - Νίκος Ξυλούρης -

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κεφ 16 Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο Ε.Κ.Π. Ν1 (ΣΤ΄Δημοτικού)

Τα παραθετικά του επιθέτου

Το Καρπενήσι είναι ωραία πόλη, η Κέρκυρα είναι ωραιότερη, ενώ η Ρόδος ωραιότατη.
Οι τρεις αυτοί τύποι, οι οποίοι μας δείχνουν το διαφορετικό βαθμό μιας ιδιότητας ενός ουσια­στικού, λέγονται βαθμοί του επιθέτου.
Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις. Ο πρώτος (ωραία ) λέγεται θετικός, ο δεύτερος (ωραιότερη) λέγεται συγκριτικός και ο τρίτος (ωραιότατη) λέγεται υπερθετικόςΟ συγκριτικός και ο υπερθετικός βαθμός ενός επιθέτου λέγονται παραθετικά του επιθέτου.

Από τα παραπάνω παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι:
α) Ένα επίθετο είναι θετικού βαθμού, όταν το ουσιαστικό που συνοδεύει έχει απλώς μια ιδιότητα, ποιότητα ή ένα γνώρισμα: π.χ. έξυπνο παιδί.
β)Ένα επίθετο είναι συγκριτικού βαθμού, όταν το ουσιαστικό που συνοδεύει έχει, σε σύγκριση με ένα άλλο, μια ιδιότητα ή ποιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτό: π.χ. Ο Τάκης είναι ψηλότερος από το Γιώργο.
γ) Ένα επίθετο είναι υπερθετικού βαθμού, όταν το ουσιαστικό που συνοδεύει έχει μια ποιότητα ή παρουσιάζει μια ιδιότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό: π.χ. Τα αβγά αυτά είναι φρεσκό­τατα. Ο ζωγραφικός αυτός πίνακας είναι ωραιότατος.

Ο υπερθετικός βαθμός των επιθέτων διακρίνεται σε δύο είδη: στον απόλυτο υπερθετικό και στον σχετικό υπερθετικό βαθμό.
α. Ένα επίθετο βρίσκεται σε απόλυτο υπερθετικό βαθμό, όταν αυτό έχει μια ιδιότητα ή μια ποιό­τητα σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς να το συγκρίνουμε με κάποιο άλλο: π.χ. Το τριαντάφυλλο αυτό είναι ωραιότατο.
β. Ένα επίθετο βρίσκεται σε σχετικό υπερθετικό βαθμό, όταν αυτό έχει μια ιδιότητα ή ποιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι όλα τα άλλα όμοιά του: π.χ. Ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος απ' όλους τους ποταμούς της Ελλάδας.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Αχ αυτές οι διαφημίσεις!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Online ασκήσεις για την ορθογραφία της προστακτικής στα νέα ελληνικά

ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ





Όταν σχηματίζουμε την προστακτική των σύνθετων ρημάτων πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν παίρνουν αύξηση. Π.χ θα πούμε στην οριστική του Αορίστου κατέγραψε ενώ στην προστακτική του Αορίστου κατάγραψε. Δες και άλλα ρήματα παρακάτω